Panikattack vs. Ångestattack: Vad är skillnaden

Panikattack vs. Ångestattack: Vad är skillnaden?

Kontinuerlig stress ökar i samhället och är en orsak till panikattacker. Hur skiljer man en panikattack från ångest? Vad behöver vi veta om mekanismerna bakom en panikattack? Hur kan man bäst själv hantera situationen när en panikattack uppstår?

Vad är en panikattack?

Paniksyndrom är en sjukdom som karaktäriseras av upprepade anfall av svår ångest. Anfallen kan inte alltid knytas samman med någon särskild situation eller omständighet, och kan därmed heller inte förutses.

Under en panikattack, är känslor av intensiv rädsla och obehag närvarande i kroppen, och kroppen går i vegetativt tillstånd (snabbare andning, hjärtklappningat, svettningar). Detta kan pågå från 5 till 30 minuter. Paniken toppas vanligtvis under de första 10 minutrarna. Upplevelserna och känslorna är så kraftiga att de kan kräva akut medicinsk (psykiatrisk) vård.

Panikattack symptom

Under en panikattack, kan minst 4 av följande 14 symptomer observeras:

 • Känslan av att tappa andan
 • Plötslig känsla av fysisk svaghet, yrsel
 • Svimningskänsla
 • Ökad hjärtfrekvens
 • Skakningar
 • Svettningar
 • Känslan av att kvävas
 • Illamående, obehag i buken
 • Overklighetskänsla (känslan av att olika föremål är overkliga) och avhumanisering (som känslan av att det egna “jaget” är frånvarande)
 • Domning eller krypande känsla i olika delar av kroppen
 • Känslan av kyla eller hetta
 • Smärta eller obehag i bröstet
 • Rädsla för döden, t.ex. genom en hjärtinfarkt eller kvävning
 • Rädsla att mista självkontrollen: att göra något olämpligt eller att bli galen

Vad är skillnaden mellan en panikattack och ångest

Det kan vara bra att kunna skilja på överväldigande ångest och panikattacker. Ökad ångest, till skillnad från panikattacker, associeras med olika händelser och aktiviteter: jobb, studier, hälsa, och så vidare. Samtidigt finns känslan av rädsla, muskelspänning, svettningar, darrning och/eller en obehaglig känsla i magen närvarande. Upplevelsen är mycket obehaglig, men når inte nivån vi kallar panik. Panikattacker, till skillnad från ångest, uppstår när och var som helst, utan en specifik orsak.  

Hur kan en panikattack förhindras

Över tid är det säkraste sättet är att gå till en psykoterapeut eller psykolog för att få hjälp. Om det inte finns möjlighet att söka hjälp hos en specialist, eller om paniken kommer krypande utan förvarning kan det vara bra att ringa upp någon för att distrahera dig själv. Påbörja en konversation med någon närstående. Du kan även distrahera dig själv med fysisk stimulans, som genom att nypa dig själv eller jobba på stället. 

Du kan andas in i en papperspåse: andas först ut, sedan in. När du gör det ökas koldioxidhalten i blodet och nervsystemet lugnas. De upphetsade hjärncellerna lugnar sig.

Om du känner att en attack närmar sig, kan du prova att ta en löptur eller någon annan fysisk aktivitet. Eftersom andningshastigheten och hjärtfrekvensen ökar, får adrenalinet en möjlighet att förbrukas naturligt. Som ett resultat identifieras inte det som sker som panik, utan som en logisk manifestation av fysisk aktivitet.

Tyngdfiltar som ett botemedel mot panikattacker och ångest 

Hur gör man sig av med panikattacker och ångest före och efter sömn? Vi rekommenderar att prova en tyngdfilt. Den lugnande och läkande verkan tyngdfilten erbjuder uppnås genom tryck på alla kroppsdelar.

Att vara insvept i en sådan filt påverkar det undermedvetna och ökar utsöndringen av serotonin, det så kallade lyckohormonet, och melatonin, som även kallas sömnhormon. Tyngden och trycket på kroppen hjälper dig att slappna av och ökar din sömnkvalitet, och på det viset kommer du att känna dig lugnare och mer utvilad nästa dag.

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.