När du vaknar mitt på natten: Vad kroppen din säger
När du vaknar mitt på natten: Vad kroppen din säger

När du vaknar mitt i natten: Vad din kropp försöker säga

Sedan antiken har läkare vetat att om man regelbundet vaknar mitt i natten under samma klockslag kan det tyda på ett hälsoproblem. Modern vetenskap bekräftar detta.

Vi har alla vår egen inre biologiska klocka med en tidsram som säger åt oss när det är dags att lägga oss och när vi vaknar. Men vad händer när vi utan anledning börjar vakna samma tid på natten?

Vad det betyder när du vaknar mitt i natten

Läkare säger att om kroppen regelbundet vaknar vid en viss tidpunkt, informerar den oss om ändringar inom ett specifikt organ eller sinnestillstånd.

Adrenalin

Om du har svårt att somna eller inte kan slappna kan det bero på för hög adrenalinproduktion. Det hänger ofta ihop med stress. Kanske är du på väg att fatta ett viktigt beslut och kroppen och hjärnan går på högvarv.

Gallblåsan

På natten producerar gallblåsan en vätska som behövs för matsmältning och absorption. Om du vaknar mellan kl.11 och 01 på natten kan det betyda att gallblåsan irriteras av något. Irritationen kan ge upphov till känslor av ångest när du vaknar.

Levern

Under de tidigaste morgontimmarna rengörs våra kroppar från gifter som de absorberar under dagen och levern är ansvarig för denna rengöringsprocess. Så om din sömn störs mellan kl. 01 och 04 på natten bör du vara uppmärksam på din levers tillstånd. Irritationen i levern kan vara ett tecken på för stor konsumption av fet mat, koffein eller alkohol.

Lungor

Våra lungor är drivkraften bakom fyllningen av syre i vårt blod. De arbetar särskilt intensivt från kl. 03 till 05 på morgonen. Om du ofta vaknar under det tidsfönstret kan det vara klokt att rådgöra med en läkare kring din lungfunktion.

Magtarmkanalen

Mellan kl. 05 och 07 vaknar vår kropp långsamt och förbereder sig för dagliga ärenden. Vad händer med kroppen under den tiden? Blodtrycket stiger igen, pulsen blir snabbare och vi aktiverar oss. Men om du vaknar vid den här tiden inte för att skynda till jobbet utan ett annat brådskande ärende, kan detta indikera ett problem med tarmen.

Genom att dricka mycket vatten, lägga dig tidigare och göra stretchövningar hjälper du din kropp rengöra toxiner över natten utan att sömnen störs. Granska din kost, ät inte för sent, och särskilt inte fet, stekt eller kryddig mat som smälts i magen upp till sex timmar. Se till att temperaturen och luftfuktigheten i sovrummet är bra, och lugna dig ner med meditation. Men om ingenting hjälper? Detta är ett tydligt tecken på att du bör kontakta en läkare och genomgå en undersökning.

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.