Vad är genen för kort sömn

Påverkar våra gener hur mycket vi sover?

Tänk på hur många timmar av dygnet du sover. Hade du önskat att 5 timmar var nog för dig? För många är svaret ja – tänk hur mycket tid du skulle få över till annat. Det visar sig att arv och gener kan spela in, och att vissa människor faktiskt har fått bättre förutsättningar – en gen som ger tolerans för mindre sömn. Forskare har nyligen aktivt börjat studera detta fenomen.

En anledning till varför vissa människor ständigt har hög energi kan vara att de har genetiska förutsättningar att klara sig på mindre sömn.

Nästan var och en av oss spenderar en tredjedel av livet i drömmarnas värld. Men inte alla – det finns människor vars sömnbehov är mycket mindre än andras. Trots det, har de lika mycket energi. Allt detta beror på en genmutation, som intensifierar de neuronernas arbete som är ansvariga för vakenhet. Mutationen är mycket sällsynt, och förekommer hos endast en av fyra miljoner människor.

Forskarna Chris Jones och Ying-Hui Fu från Kaliforniens Universitet i San Francisco hade turen att träffa en familj där båda barnen och båda föräldrarna har genen för kort sömn. Forskarna studerade först förskjuten dygnsrytm hos människor som somnar runt 19.00 och vaknar runt 02.00-03.00 på natten. Det var dock senare som Jones och Hui upptäckte att genetiken kan påverka sömnen.

Familjen Johnson har därmed blivit den mest kända “icke-sovande” familjen i världen med flera generationer som har samma gen. Tre bröder, Brad, Rand och Paul, har sovit mindre än normalt ända sen de var barn, även under den aktiva utvecklingen. Brödernas dagsrutin var normal, de gick och la sig samtidigt som resten av familjen, vilket betyder att de inte lider av förskjuten dygnsrytm. “De stiger upp mycket tidigt, och sover bara några timmar före  det,” sammanfattade professorn.

Ett team av forskare upptäckte en särskild mutation i genen DEC2 som leder till att människor med kort sömn vaknar tidigare. Sedan upptäcktes två muterade gener till: ADRB1 och NPSR1. Den första påverkar hjärtfrekvensen och sömnens variabilitet, den andra har en viktigare roll när det gäller justeringen av sömn. Den aktiverar de signalerande proteinen som delar upp människans tillstånd i sömn och vakenhet.

För att bättre kunna förstå hur proteinerna fungerar, avlade teamet fram genetiskt modifierade möss och jämförde dem med vanliga möss. De modifierade mössen spenderade mycket mindre tid sovande än deras motparter, och de var även mycket mer aktiva direkt efter att de vaknat. Djuren gjorde ett test som utvärderade deras minne: de sattes in i en liten cell där de fick en svag elektrisk shock, sedan togs de ut och placerades i utrymmet följande dag igen. Resultatet bekräftade hypotesen – möss med en mutation i genen NPSR1 försökte antingen stelna till eller gömma sig, medan de ”sovande” mössen inte visade rädsla, vilket indikerar att de hade glömt den tidigare upplevelsen. 

Forskare har kommit fram till att kort sömn inte endast har en positiv inverkan på det allmänna fysiska välmåendet, utan även på individuella personlighetsdrag. Bröderna Brad, Rand och Paul har alltid varit väldigt optimistiska, utåtriktade och ambitiösa. De har personlighetstypen A. Familjen Johnson upplevde heller inga problem med att memorera information. På grund av Covid-19, måste alla fortsatta undersökningar tyvärr skjutas upp.

Medlemmarna i Johnsons familj glädjer sig över att tupplurar inte är en avvikelse, utan en användbar egenskap. När de valde att delta i undersökningen, ville de hjälpa människor som lider av liknande problem, och nu hanterar de sitt tillstånd på ett helt nytt sätt: “Den här genen gav mig möjligheten att få mycket mer gjort under en dag. Den gav mig ytterligare flera timmar som låter mig göra det jag älskar, och vara med de människor jag älskar” säger Brad i en intervju med CNN.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.